2014. január 21., kedd

KARÁCSONYVÁRÁS BÉCSI MÓDRA - 

Avagy lenne mit tanulnunk a szomszédainktól...


Ha Bécs és ádvent, akkor elsőre mindenkinek a csillogás és a pompa jut eszébe. 



Igen - ez az, amit a sokezer turistának eladnak az élelmes osztrákok. De hogy saját maguk hol és hogyan is várják az ünnepeket, az nagyon különbözik a látogatóknak kínált kirakattól...

A képek Bécs egyik központi terén készültek, ahol a jelszó: mindent a természetesség jegyében. Rájöttek ugyanis a városi vezetők, hogy a bécsi embert, a családokat sokkal jobban vonzza a közösségi élmény, mint a hideg csillogás. Olyan ádventi élményt kínálnak itt évek óta a sajátjaiknak, amiben mindenki aktívan bekapcsolódhat. 
Amit nem pénzen lehet megvásárolni, hanem saját befektetett energiába kerül...az apuka által hajtott ringispiltől kezdve a biciklis kisvasútig és takarós padikog...

Egy hatalmas templom pillérjeire az egyházzal karöltve például kiírták, hogy "Jézus teérted is született". Azaz...ez az ünnep érted is van, a tiéd is. Alakítsd olyanná, amilyennek szeretnéd látni, tapasztalni, érezni.

A városvezetők felkérték a kisiskolásokat, hogy télire öltöztessék be a fákat a saját maguk által készített sálakkal. Melegítsék fel, tegyék kényelmessé a padokat horgolt és kötött takarókkal és cserébe kiírhatják a nevüket, hogy ezt bizony ők készítették. S hogy sikerült-e a sok nebulót horgolótű és kötőtű csattogására bírni. íme az eredmény:


S hogy a legkisebbekről se feledkezzenek el, egy hatalmas teret töltöttek meg szalmával, ahol a legnagyobb zimankóban is bátran (na és ingyen) lehet várat építeni, hancúrozni... 


A természetesség jegyében aztán állatkákat is költöztettek a főváros kellős közepébe. Mindenből egy párat. 
S a nyáron pompázó virágágyásokat fenyőágakkal fedik be, apró táblákat elhelyezve mindenhova, hogy itt bizony téli álmát alussza sok száz virághagyma, s mindenki óvja őket, hogy jövőre is szépek lehessenek, ahogy írják, a "mi kertjeinkben". 

S a terv működik. 
A bécsi családok imádják a közösségi teret és vigyáznak rá. 
Mert az övék. 
Mert büszkák rá. 
Nem szaggatják le a gyerekek horgolt sáljait, nem fújják le festékkel a fából készült melegedőhelyeket. 
És lám, nincs itt szükség sem üvöltő amerikai "Jingle bells"-re, sem túlárazott "karácsonyi" giccsre. Azt a külföldieknek árulják. Ők köszönik szépen, nem kérnek belőle.



Nekem ez nagyon tetszik!

1 megjegyzés: